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XXXXXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXXXXX 

 
Re: Private Letter Ruling  

Dear XXXXXXXX, 

Your firm submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX (“Church”) a request for a 
private letter ruling to the Colorado Department of Revenue (“Department”) pursuant to 
Regulation 24-35-103.5. This letter is the Department’s private letter ruling. 

 
Issue 

Does the conversion of the Church from a nonprofit association to a corporation sole1 
pursuant to §7-52-101, et seq. and §7-90-201, C.R.S. create a sales or use tax liability based 
on tangible personal property owned by the Church? 

 
Conclusion 

 
The conversion of the Church from an unincorporated nonprofit association to a corporation 
sole does not create sales or use tax liability for the Church based on the tangible personal 
property owned by the Church. 

 
Background 

 
The Church makes the following representation of facts and law, which we assume for 
purposes of this ruling, are true, accurate, and complete. The Church is currently an 
unincorporated nonprofit association organized to operate, and does operate, a church in 
XXXXXXXXXXXXX Colorado. The Church operates as a tax exempt organization under 26 
U.S.C. §501(c)(3) and possesses a sales tax exemption certificate issued by the 
Department. 

 
1 A corporation sole is a corporation with a single office and is typically used by religious organizations. 
See, 7-52-102, C.R.S. 
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Colorado law allows an unincorporated nonprofit association to convert to a corporation sole. 
See, §7-52-101, et seq., and §7-90-201(1)(a), C.R.S. The Church will convert its 
organizational status from an unincorporated nonprofit association to a corporation sole, 
which will provide the Church with greater operational efficiency and reliance upon a more 
established and relevant statutory authority. 

 
The Church does not own real property, but does own tangible personal property that it uses 
exclusively in the conduct of its religious functions and activities. The Church represents that, 
as a corporation sole, it will meet the requirements of a charitable organization as defined in 
§39-26-102(2.5), C.R.S. and will use the tangible personal property exclusively in the conduct 
of its regular religious functions. 

 
Discussion 

 
The Church advances three independent arguments why the conversion does not create a 
sale or use tax liability: (1) the association and corporation are the same entity and, 
therefore, there is no transfer (sale) of property,2 (2) even if there were a transfer of property 
from the association to the corporation sole, there is no consideration3 for the transfer and, 
therefore, there is no taxable sale, and (3) even if there is a sale based on consideration 
between the association and corporation sole, purchases by the corporation sole are exempt 
because it is a charitable entity. We find it necessary to address only the charitable 
exemption issue in order to issue this ruling.4 

The sale, use, storage or consumption of tangible personal property is exempt from sale and 
use tax if the purchaser or user is a charitable entity and it uses the property exclusively in 
the conduct of its regular charitable (religious) functions. See, §§39-26- 718(1)(a) and 
713(1)(d), C.R.S. Thus, and assuming for purposes of this discussion that the conversion of 
the association to a corporation sole is a transfer (sale) of assets and the sale is supported 
by consideration, such a sale is, nevertheless, 

 
 

2 Colorado excludes from the definition of “sale” transfers of taxable property made pursuant to the 
formation or dissolution of corporations and pass-through entities, such as corporate “reorganizations” 
pursuant to §368(a)(1), I.R.C., which includes a mere change in identity or form of a corporation pursuant to 
§368(a)(1)(F). See, §39-26-102(10)(h), C.R.S. The conversion at issue in this ruling is not a reorganization of 
an existing corporation but, rather, a conversion of an unincorporated nonprofit association to a corporation. 
This type of conversion is not expressly included in the list of exclusion under subsection 102(10). The 
absence of such a provision creates ambiguity regarding whether the change in organization in this case 
creates an exchange of tangible personal property owned by the Church. On the other hand, there are 
statutory provisions that suggest that such a conversion does not create a transfer of assets. See, §7-90- 
202, C.R.S., which expressly states that a conversion is the continuation of the entity. See, also, Florida 
Technical Assistance Advisement 00A-049, 09/14/2000 (conversion similar to reorganization and, therefore, 
no sale for sales tax purposes); Arizona Attorney General Opinion I89-005(R87-202). 3 The statutory definition of “sale” requires that the transaction be for consideration. See §39-26- 102(10), 
C.R.S. 
4 We do not rule here whether a conversion constitutes a sale for sales tax purposes or whether 
there is consideration. 
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exempt if the corporation sole is a charitable entity that uses the property exclusively in the 
conduct of its regular religious functions and activities. 

 
The Church represents that it is, as an unincorporated nonprofit association, and will be, as a 
corporation sole, a charitable organization as defined in §39-26-102(2.5), 
C.R.S.5 and that the tangible personal property at issue will be exclusively used by the 
corporation sole in the conduct of its regular religious functions. Therefore, neither the 
Church as an association nor the Church as a corporation sole incurs sales or use tax 
liability as a result of such conversion. 

Miscellaneous 
 

This ruling applies only to sales and use taxes administered by the Department. You may 
wish to consult with local governments which administer their own sales or use taxes about 
the applicability of those taxes. 

 
This ruling is premised on the assumption that the Church has completely and accurately 
disclosed all material facts. The department reserves the right, among others, to 
independently evaluate Church’s representations. This ruling is null and void if any such 
representation is incorrect and has a material bearing on the conclusions reached in this 
ruling. This ruling is subject to modification or revocation in accordance to Department 
Regulation 24-35-103.5 

 
Enclosed is a redacted version of this ruling. Enclosed is a redacted version of this ruling. 
You have previously reviewed and stated you have no comment or objection to the 
redaction. 

 

 
Sincerely, 

 
 
 

Office of Tax Policy  
Colorado Department of Revenue 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5 We do not determine here whether the Church qualifies as a charitable organization. We assume for 
purposes of this ruling that it does. 
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