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XXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXX 

 
Re: Private Letter Ruling Dear 

XXXXXXXXX, 

XXXXXXXX (“Company”) submitted a request for a private letter ruling to the Colorado 
Department of Revenue (“Department”) pursuant to Regulation 24-35- 
103.5. This letter is the Department’s private letter ruling. 

 
Issue 

Is the sale of XXXXXXXXX catheter1 exempt from Colorado sales and use taxes? 

Conclusion 
 

The sale of XXXXXXXXXXXX catheter is not exempt from Colorado sales or use taxes. The 
healthcare provider is the consumer of the device, does not resell the device, for tax 
purposes, by itemizing the device on a patient’s invoice, and is responsible for collecting and 
reporting the tax. 

 
Background 

 
Company manufactures the XXXXXXXXX system, which is comprised of a catheter and a 
heat generator. The system treats venous reflux disease, which is an underlying cause of 
varicose veins. The catheter is a single-use catheter that allows for the rapid and uniform 
ablation of a varicose vein using thermal energy. The catheter consists, in part, of a wire that 
has a heating element at its tip. The generator produces energy that is transmitted to the 
catheter’s heating element. The catheter also has the ability to transmit information about 
the temperature of the 

 

 
1 The XXXXXXXXXX system is comprised of a catheter and generator. The request for a ruling is limited to 
the taxability of the catheter. 
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treated area back to the generator. The treatment shrinks and occludes thevaricose vein. 
 

Company sells the device only to licensed healthcare providers. The device is used by the 
provider at the provider’s facilities. After the treatment session is concluded, the catheter is 
removed from the patient by the provider. The provider may or may not separately state a 
charge for the catheter in the patient invoice. The catheter and generator each have a retail 
price greater than $100. 

 
Discussion 

 
Colorado levies sales and use tax on the sale or use of tangible personal property. 
§§39-26-104(1)(a) and 202, C.R.S. However, sales and use of certain medical 
products are exempt. This ruling considers the application of the exemption for 
therapeutic devices to sale of the catheter.2 

Colorado exempts from sales and use tax the sale of therapeutic devices under the following 
circumstances: 

 
(b) When sold in accordance with a written recommendation from a licensed 
doctor, all sales of therapeutic devices, appliances, or related accessories, with 
a retail value of more than one hundred dollars, that are sold to correct or treat a 
human physical disability or surgically created abnormality; and 

 
(c) All sales of therapeutic devices, appliances, or related accessories, with a 
retail value of one hundred dollars or less, that are sold to correct a human 
disability or surgically created abnormality. 

 
§39-26-717(b) and (c), C.R.S. Subsection (b) is the only relevant provision because the 
catheter has a value greater than $100. However, the exemption under subsection (b) 
applies only when a patient purchases the device and does not apply when the healthcare 
provider purchases the device. This limitation is created in the introductory phrase of the 
statute: the sale must be on the “written recommendation from a licensed doctor.” Thus, for 
example, a patient can purchase tax free such therapeutic devices as apnea monitors and 
enteral pumps if they are purchased pursuant to a doctor’s written recommendation. 
However, a purchase by a physician of the same therapeutic device is not exempt under this 
provision. 

 
Therefore, we conclude that the sales of catheters by the Company to healthcare providers 
are not exempt from sales or use taxes under subsection (b). 

 

2 Colorado also exempts the sale of prosthetic devices and materials supplied by a doctor to a patient. 
See, §39-26-717, C.R.S. The request for ruling does not ask us to consider these exemptions. However, we 
note in passing and without formally ruling on the issue, that it is unlikely that either of these two exemptions 
apply to the sale of the catheter. The catheter is not a prosthetic device because it does not replace a body 
part or function. It is not a medical supply because the patient does not leave the facility with the catheter. 
See, FYI Sales 68(Medical Supplies) for more information. 
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In cases such as this where a service provider uses a product to perform a service, the 
question sometimes arises whether the service provider can resell the product to the 
provider’s client. A resale moves the incident of taxation from the provider to the client. A 
resale may also have the effect of eliminating the tax if the client is an exempt entity or the 
sale to the client qualifies as an exempt sale. For these reasons, a service provider will 
sometimes separately state a charge on the client’s invoice in an effort to characterize the 
transaction as a resale of the product to the client. 

 
In the present case, a separately stated a charge for the catheter on the patient’s invoice 
does not mean that the catheter has been resold by the provider to the patient. We 
conclude that a separate charge in this case is merely an itemization of the cost 
components of a service and not a resale of the catheter. The “trueobject” of the 
transaction between the healthcare provider and patient is the performance of a service.3 In 
making this determination, the department considers a number of factors, 

 
… including whether the lessor [seller] charges a lump sum or separately 
charges for the operator and rental of the property, whether the lessor [seller] 
provides the option to rent [purchase] the property without an operator, whether 
the lessee [purchaser] has obligations normally associated with someone who 
has a possessory interest in the property (e.g., obligations for risk of loss and 
insurance), and whether the operation of the property requires special skills not 
possessed by the lessee [purchaser]. 

 
Department General Information Letter 09-029. Although a separate charge is indicative of a 
sale, we believe that such a conclusion is unwarranted here in light of the other factors we 
consider. We note, in particular, that the healthcare provider is specially trained to perform 
this invasive medical procedure and the procedure is typically performed at the provider’s 
facility. The person with the special training is often viewed as the user and consumer of the 
goods. 

 
In addition to the provider’s special training, the patient does not exercise any meaningful 
control over the catheter. The healthcare provider places the catheter into the patient, 
operates both the catheter and generator during treatment, and removes the catheter when 
the treatment is completed. The catheter does not leave with the patient after the 
treatment.4 Although it is not necessary that a purchaser 

 
 

3 Compare, Hellerstein, State Taxation (WG&L), ¶14.02. Sales for Resale (“Accordingly, if a purchaser of 
tangible personal property is engaged in selling services, its purchase may be regarded not as the resale of 
tangible personal property, but rather as the sale of services with merely the incidental transfer of tangible 
personal property in connection with the rendering of those services.”). See also, FYI Sales 68 – Medical 
and Dental Supplies and Materials, which states, in part, that therapeutic devices generally do not include a 
single-use device. Moreover, medical goods that used by a doctor to treat a patient and then discarded, are 
generally taxable. In such cases, the doctor is deemed the user and consumer of such goods. 4 Although not dispositive, we have generally held that, with respect to the exemption formedical supplies 
furnished by a physician, a physician is generally considered the user or consumer of 
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have control of property in order to constitute a sale,5 the absence of control is indicative of 
a service transaction. 

 
Moreover, the fact that the system is sold to providers and not patients, that providers are 
trained to operate the system and patients are not, and that the provider has exclusive 
control of the catheter, at least suggests that the use of the catheter is inseparably6 linked to 
the service provided by the healthcare provider. This close relationship between the service 
performed by the provider and use of the catheter suggests that the provider’s service is the 
dominant and controlling component of this transaction. We might have a different view of 
this transaction if Company also sold or leased the system directly to a patient and if the 
patient could operate the system without employing a healthcare provider. 

Finally, our determination is consistent with other similar transactions between a healthcare 
provider and patient. For example, we view this catheter in the same fashion we view a 
surgeon’s scalpel or other surgical instrument that the surgeon uses to perform a surgery. 
The surgeon is specially trained to use the scalpel; the supplier sells the scalpel to the 
surgeon; the patient does not use the scalpel; and the patient does not leave with the scalpel 
after surgery. The surgeon is the provider of a service and is the consumer of the scalpel. 
The fact that a surgeon may itemize on the patient’s invoice a charge for the cost of the 
scalpel does not mean that the surgeon has resold the scalpel to the patient. 

 
In sum, these factors describe a transaction for the provision of a service in which the 
catheter is used and consumed by the healthcare provider, and not a resale of the catheter to 
the patient. Company is the retailer and must collect sales tax on its sales to healthcare 
providers, unless the provider is otherwise tax exempt (e.g., a charitable entity). 

 
 

 
medical supplies when such supplies do not leave with the patient. See §39-26-717, C.R.S. and FYI Sales 
68. 5 For example, a drop shipment reseller may never have physical possession of goodsprovided to the 
ultimate consumer, but the absence of such possession does not make the reseller a 
service provider (e.g., a broker). See, Department General Information Letter 09-001. 
6 The issue of separability of services and goods also arises in the context of whether a charge 
for a service must be included in the calculation of sales tax when the service is part of a sale of taxable 
goods. See, A.D. Stores v. Department of Revenue, 19 P.3d 680 (Colo. 2001). If a service is so inextricably 
tied to the sale of goods as to be deemed inseparable, then thecharge for the service is also taxable. The 
issue here, however, is somewhat different. Here, the issue is whether the “true object” of the transaction is 
a service (and, therefore, not a resale of the catheter) or a mixed transaction involving a sale of both a 
services and a sale of goods. Inmixed transactions, tax is calculated on the entire purchase price, unless the 
service charge is separately stated. See, Hellerstein, State Taxation (WG&L), ¶ 17.12 (The Separate 
Statement Rule); Dell, Inc. v. Superior Court, 159 Cal. App. 4th 911, 71 Cal. Rptr. 3d 905, 912 (1st Dist. 
2008) (true object test applied only when the sale of services and goods are inseparable (bundled) and not 
when the transaction is a mix transaction); Department regulation 39-26- 102.7(a); Private Letter Ruling 09- 
004. We conclude that this transaction is a service transaction, not a mixed transaction. 
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Having concluded that the catheter does not qualify under the therapeutic device exemption 
because the device is not sold or used by the patient, we do not reach the separate issue of 
whether the catheter qualifies as a therapeutic device.7 

 
Miscellaneous 

 
This ruling applies only to sales and use taxes administered by the Department. You may 
wish to consult with local governments which administer their own sales or use taxes about 
the applicability of those taxes. 

 
This ruling is premised on the assumption that the Company has completely and accurately 
disclosed all material facts. The department reserves the right, among others, to 
independently evaluate Company’s representations. This ruling is null and void if any such 
representation is incorrect and has a material bearing on the conclusions reached in this 
ruling. This ruling is subject to modification or revocation in accordance to Department 
Regulation 24-35-103.5 

 
Enclosed is a redacted version of this ruling. You have previously reviewed and stated you 
have no comment or objection to the redaction. 

 

 
Sincerely, 

 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

7 In FYI Sales 68, we state that the therapeutic device exemption requires that the product be a mechanical 
device. A simple catheter is not a mechanical device. However, the department may reach a different 
conclusion if the catheter has mechanical complexity. 
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