
Office of Tax Policy 
P.O. Box 17087 
Denver, CO 80217-0087 

DOR_TaxPolicy@state.co.us 

PLR-2010-002 

March 23, 2010 

Attn:XXXXXXXXXXXX
xxxxxxxxxxxxxxxxx
Re: Private Letter Ruling 

DearXXXXXXXXXXXXX, 

You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXXXXXX ("Company") a request for a
private letter ruling to the Colorado Department of Revenue ("Department") pursuant 
to Regulation 24-35-103.5. This letter is the Department's private letter ruling. 

Issues 

1.  Is a seller's separately stated charge for transportation included in the
calculation of sales or use tax due on the sale, use, storage, or consumption
of goods purchased by the Company from the seller.

2.  Is the transportation charge described in question 1 included in the tax
calculation if the seller separately states the transportation charge on an
invoice separate from the invoice for the sale of goods?

Conclusions 

1.  Transportation charges are not included in the calculation of sales or use tax
under the circumstance described in the ruling request, except when the
supplier requires Company to purchase supplier's transportation service as
part of the sale of taxable goods. •

2. Transportation charges set forth on an invoice separate from the invoice
reflecting the sale of taxable goods are not included in the calculation of sales
or use tax.
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Background 

Company is a manufacturer of XXXXXXXX or XXXXXXXXXXX. Its manufacturing 
facility is located in Colorado. Company purchases tangible personal property 
("goods") from suppliers. Company's agreement with most suppliers provides that 
the supplier will ship the goods by the most economical manner. Most suppliers use 
a common carrier to ship the goods and most do not require Company to use the 
suppliers' transportation services. However, in rare cases, a supplier will require 
Company to use the supplier's transportation services. 

Discussion 

Colorado imposes sales and use tax on the sale, use, storage, and consumption of 
tangible personal property in Colorado. §§39-26-104(1)(a) and 202(1)(a), C.R.S. Tax 
is calculated on the purchase price paid by the consumer. §39-26-104(1)(a), C.R.S. 
In cases where the transaction involves the sale of both a taxable good and non 
taxable service, a separately stated charge for the service is not included in the tax 
calculation unless the sale of the service is inseparable from the sale of goods. AD. 
Stores v. Department of Revenue, (Colo. 2001). Examples of "inseparable" 
transportation services include sales of ready mix concrete or of extreme low 
temperature liquids, both of which require special transportation equipment which 
only the supplier can provide. See, Department Special Regulation 37 (Ready Mix 
Concrete), which states, "[r]eady-mix concrete is taxable on the delivered price, which 
includes minimum load and transportation charges. Standby charges charged after 
arrival at the destination are not taxable if segregated on the customer's invoice.n 

See, also, Department PLR-2010-001 (charges for transportation of low temperature 
liquids taxable when buyer does not have option to acquire goods without the 
transportation charge). 

This bundling of a taxable good and with a non-taxable service often arises in the 
context of a charge for transportation to move goods from the retailer to the buyer. 
The department presumes transportation services are separable from the sale of 
goods, regardless of whether title to the goods has passed from the buyer to seller at 
the time the transportation service is rendered.1 Special Regulation 18 
(Transportation Services) sets forth the following rules governing transportation 
charges 

1) The transportation of tangible personal property between a retailer and 
purchaser is a service presumed to be not subject to sales or use tax. 
Transportation charges are not taxable if they are both (1) separable from the 
sales transaction, and (2) stated separately on a written invoice or contract. 

 
1 Some states determine the taxability of transportation services by asking whether the service 
was rendered before or after title to goods was transferred to the buyer. In those states, 
transportation services rendered after title has moved to the buyer are not taxable. See, e.g., 
Alabama Department of Revenue, S. 84-172, 05/01/1986. In AD Stores, supra, the Colorado 
supreme court held that passage of title does not determine whether a service is separable from 
the sale of taxable goods. 
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a) u Transportation charges" include carrying, handling, delivery, mileage, 
freight, postage, shipping, trip charges, stand-by, and other similar 
charges or fees. 
b) Separable charges. Transportation charges are separable from the 
sales transaction if they are performed after the taxable property or 
service is offered for sale and the seller allows the purchaser the option 
either to use the seller's transportation services or use alternative 
transportation services (including but not limited to the purchaser picking 
up the property at the seller's location). The fact that transportation 
charges are stated separately does not, in and of itself, mean the charges 
are a separable charge. 
c) Stated Separately. Transportation charges will be regarded as 
"separately stated" only if they are set forth separately in a written sales 
contract, retailer's invoice, or other written document issued in connection 
with the sale. 
d) Intermediate or "Freight in" charges. Transportation charges incurred in 
connection with transporting tangible personal property from the place of 
production or the manufacturer to the eller or to the seller's agent or 
representative, or to anyone else acting in the seller's behalf, either 
directly or through a chain of wholesalers or jobbers or other middlemen, 
are deemed "freight -in" charges and are not a transportation charge 
exempt from tax. 
e) Overstated Transportation Charges. The amount of transportation 
charges excluded from the calculation of tax shall not materially exceed 
the seller's costs of the transportation. 

 
At the outset, we note that transportation charges are never taxable if the sale, use, 
storage, or consumption of goods to which the transportation charges apply are not, 
themselves, subject to sales or use tax. For example, a manufacturer may purchase 
exempt from sales and use tax machinery and machine tools used in Colorado 
directly and predominantly in manufacturing and whose price exceeds $500. See, 
§39-26-709, C.R.S. Charges for transportation of exempt machinery or machine 
tools are not taxable regardless of whether the transportation service is separable 
from the sale or use of the exempt goods or whether the charge for the transportation 
is separately stated on the seller's invoice. 

Company's agreement with vendors provides that the Company and seller will use 
the most economical transportation service. In some cases, this means the vendor 
uses its own transportation service; but, in most cases, goods are shipped by the 
vendor on a common carrier hired by the vendor. Company represents that, except 
in rare cases, vendors do not require Company to use the vendors' own 
transportation service. The fact that the vendor typically chooses the transportation 
service to be used does not mean that Company did not have the option to select its 
own transportation service. Moreover, no vendor charges more for goods if Company 
uses either its own transportation or a third party transportation service. Based on 
Company's representations, we conclude that the transportation charges of 
Company's vendors are separable from the sale of goods purchased by Company. 
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Company represents that vendors' transportation services are not "freight-in" service 
charge. Freight-in charges are separately stated charges for shipping goods from the 
manufacturer or supplier to the seller, vendor, vendor's agent, or to an intermediate 
wholesale jobber. See, Special Regulation 18, quoted above. 

In some instances, Company purchases goods from out-of-state vendors who do not 
collect Colorado sales tax. For those transactions, Company states that it pays 
applicable use taxes. In general, use tax is a supplemental tax that places the same 
tax burden on a transaction that would have applied had the transaction been subject 
to sales tax. More specifically, rules governing the application of use tax to charges 
for transportation services are the same as those that apply to sales tax.2 For 
example, transportation charges by an out-of-state retailer, who does not collect 
Colorado sales, are not included in Company's use tax calculation if Company had 
the option to use a transportation service other than the vendor's (i.e., either using 
Company's own vehicle or hiring a common carrier), vendor's price for the goods 
does not vary depending on whether Company uses the vendor's transportation 
service, and vendor separately states the transportation charge from the purchase 
price for the taxable goods. 

Finally, you ask whether a charge is separately stated within the meaning of the 
Special Regulation 18 if the charge is separately stated on an invoice ("transportation 
invoice") that is separate from the invoice for the purchase of the goods ("goods 
invoice"). We presume in these cases that the price for the goods set forth on the 
goods invoice do not include the transportation charge. In such cases, transportation 
charges separately stated on a transportation invoice are not included in the 
calculation of sales or use tax for the taxable goods. 

If the price for goods listed in the goods invoice includes the charge for transportation 
and the invoice does not separately state those charges, then the separately stated 
charges for transportation on the transportation invoice is separately stated for 
purposes of Special Regulation 18 if the invoices are sufficiently detailed to determine 
which transportation charges on the transportation invoice apply to the bundled price 
of the goods set forth on the goods invoice. 

 

 
Miscellaneous 

This ruling is premised on the assumption that the Company has completely and 
accurately disclosed all material facts. The department reserves the right, among 
others, to independently evaluate the Company's representations. This ruling is null 
and void if any such representation is incorrect and has a material bearing on the 
conclusions reached in this ruling. This ruling is subject to modification or revocation 
in accordance to Department Regulation 24-35-103.5. Please note that the 
Department does not administer the sales or use tax of home-rule cities. We urge 

 

2 Howard Electrical and Mechanical, Inc. v. Colorado Department of Revenue, 771 P2d 475 (Colo. 
1989) ("[U]se tax is supplementary to the sales tax rather than separate from it. ) 
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you to consult with your home-rule city regarding the application of its sales and use 
taxes. 

Enclosed is a redacted version of this ruling. Pursuant to statute and regulation, this 
redacted version of the ruling will be made public within 60 days of the date of this 
letter. Please let me know in writing within that 60 day period whether you have any 
suggestions or concerns about this redacted version of the ruling. 

 

 
Sincerely, 

 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue  
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