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GIL-16-007 

May 18, 2016 

XXXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 

 
Dear XXXXXXXXXXX, 

 
You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXX (“Company”) a request for guidance on whether 
Company is liable for sales tax on commission paid to Company for living accommodations. 

 
The Colorado Department of Revenue (“Department”) issues general information letters and 
private letter rulings. A general information letter provides a general overview of the relevant tax 
issues and is not binding on the Department. A private letter ruling provides a specific 
determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not on the taxpayer, and 
requires payment of a fee. For more information about general information letters and private 
letter rulings, please see Department Rule 1 CCR 201-1, 24-35-103.5. 

 
The Department treats your request as a general information letter. It is important to remember 
that general information letters, such as this one, are general discussions of tax law and are not a 
determination of the tax consequence of any particular action or inaction. If you would like the 
Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you must submit a new request 
and provide the fee in compliance with Department Rule 1 CCR 201-1, 24-35-103.5. 

 
Issue 

Does the calculation of sales tax on living accommodations booked by Company include the 
commission retained by Company? 

Background 
Company is a professional marketing and booking agent for vacation rental properties located in 
Colorado. Company is responsible for marketing and booking of properties on behalf of property 
managers. Company does not provide management services. Customers contact Company, 
either through Company’s website or by calling the Company. In either case, customers identify 
the living accommodations that they would like to book and pay Company the advertised rate. 
Company notifies the property management company of the booking and forwards the customer’s 
payment, less an amount that Company retains for as a commission. 

Structure of Analysis 
To determine whether Company is required to collect sales tax on the commission, the Department 
will examine the following questions: 

1. Is the service described taxable under § 39-26-104(1), C.R.S.? 
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a. Is the service the furnishing of living accommodations taxable under § 39- 
26-104(1)(f), C.R.S.? 

b. Is Company an entity identified in § 39-26-102(11), C.R.S. as one who is 
furnishing living accommodations? 

2. How is sales tax calculated pursuant to § 39-26-104(1), C.R.S.? 
 

Discussion 
Colorado levies sales tax on the entire amount charged to any person for rooms or 
accommodations for a period of thirty days or less (emphasis added).1 The taxable sale of a room 
or accommodation is defined as, 

 
the furnishing [of] rooms or accommodations by any person, ..., or person acting in 
a representative capacity or any other combination of individuals by whatever name 
known to a person who for consideration uses, possesses, or has the right to use or 
possess any room ... under any concession, permit, right of access, license to use, 
or other agreement, or otherwise.2 

Company appears to be acting in a representative capacity to the property managers and, as such, 
falls within the application of this statute. 

 
Sales tax is calculated on the price paid by the customer.3 Colorado’s sales tax statute expressly 
provides that “there is levied and there shall be collected and paid a tax . . . [o]n the entire amount 
charged to any person for rooms or accommodations as designated in section 39-26-102(11).”4 
That portion of the customer’s payment taken by Company as a commission is part of the price 
paid by the customer and, therefore, is included in the sales tax calculation. 

 
Miscellaneous 

This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are knowledgeable on 
state taxes issues. However, the Department does not make a specific determination here on any 
of the issues raised and the Department is not bound by this general information letter. 

 
The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This letter 
does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home-rule 
counties. You may wish to consult with local governments which administer their own sales or use 
taxes about the applicability of those taxes. Visit our web site at www.colorado.gov/tax for more 
information about state and local sales taxes. 

Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this redacted letter 
will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me know in writing within 
that 60 day period whether you have any suggestions or concerns about this redacted letter. 

 
Sincerely, 

 
 

 
Office of Tax Policy  
Colorado Department of Revenue 

 
 

 

1 § 39-26-104(1)(f), C.R.S. and § 39-26-704(4), C.R.S. 
2 § 39-26-102(11), C.R.S. 
3 § 39-26-104(1), C.R.S. 
4 § 39-26-104(f), C.R.S. (emphasis added). 
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