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GIL-14-002 

 
January 14, 2014 

XXXXXXXXXXXXXX 
Attn: XXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXX 

 
Re: Modular Homes 

Dear XXXXXXXXX, 

You submitted a request for guidance to determine the applicability of Colorado sales and use 
tax on the purchase of a modular home manufacturer. 

The Colorado Department of Revenue (“Department”) issues general information letters and private 
letter rulings. A general information letter provides a general overview of the relevant tax issues 
and is not binding on the Department. A private letter ruling provides a specific determination for a 
specific set of facts, is binding on the Department but not on the taxpayer, and requires payment of 
a fee. For more information about general information letters and private letter rulings, please see 
Department regulation 24-35-103.5 at www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library > Rulings. 

 
The Department initially treats your request as one of a general information letter. If you would like 
the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can resubmit a request 
and fee in compliance with regulation 24-35-103.5. It is important to remember that general 
information letters, such as this one, are general discussions of tax law and are not a determination 
of the tax consequence of any particular action or inaction. 

Issue 
 

Is the builder or manufacturer of modular homes responsible for collecting and remitting the tax from 
the homebuyer? If the manufacturer is not required to collect the tax, what documentation do they 
need from the builder? 

 
Background 

Company is looking to purchase the assets of a modular home manufacturer in Colorado. The 
manufacturer sells to builders who pick up the homes at the plant location in Colorado and transport 
the homes to the end customer’s (homebuyer) location, which may be inside or outside of 
Colorado. The builder affixes the home to the foundation and performs other finishing work. 

 
Discussion 
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Colorado levies sales tax on fifty-two percent of the purchase price of a manufactured home.1 
The purchase price is the price paid by the final user.2 Any subsequent sale of the 
manufactured home is not subject to Colorado sales taxes.3 Thus, the sales tax on the sale of 
a manufactured home by the manufacturer to a homeowner is fifty-two percent of the purchase 
price. However, in the case you describe, the sale of the manufactured home is to a builder, 
who then enters into a contract with a homeowner. The question then is whether the builder or 
homeowner is liable for sales tax. This will depend on the type of contract entered into 
between the builder and homeowner. 

 
A lump-sum contract for the construction of fixtures to real property is treated as a contract for 
services and the contractor providing those services is treated as the end user and consumer 
of the tangible personal property used to construct such fixtures.4 This means that a builder 
who uses a lump-sum contract with the homeowner must pay sales tax to the manufacturer on 
fifty-two percent of the purchase price builder paid to the manufacturer. If, after the builder 
purchases the manufactured home from the manufacturer, the builder purchases additional 
materials to perform finish work on the manufactured home, then the builder pays sales tax (or 
use tax) on the entire purchase price for those materials. The homeowner is not liable for any 
sales or use tax. 

 
If the builder uses a time-and-material contract with the homeowner, then the builder is not 
treated as the ultimate consumer of the manufactured home but, rather, is treated as a retailer 
who resells the home to the homebuyer. The builder’s purchase of the manufactured home 
charged by the manufacturer is an exempt wholesale purchase for resale and the subsequent 
sale by the builder to the homeowner is subject to sales tax. The tax paid by the homeowner is 
calculated on fifty-two percent of both the price charged by the manufacturer to the builder and 
the markup, if any, on the manufacturer’s price charged by the builder to the homeowner. For 
materials that were not purchased from the manufacturer but purchased by the builder to 
complete the finish work (e.g., plaster to finish drywall seams), sales tax is calculated on the 
full price charged by the builder to the homeowner for such materials. 

The sales tax on materials that are not part of the manufactured home are taxed on one 
hundred percent of the price for such materials. For example, sales tax (whether paid by the 
builder who uses a lump-sum contract or paid by the homeowner under a time-and-material 
contract) applies to the entire purchase price of materials to construct the foundation, to bring 
electricity and other utilities to the home, kitchen appliances, and window coverings are not 
considered part of the manufactured home. 

 
The manufacturer must presume that the sale to a builder is subject to tax and the burden is on 
the builder to claim the wholesale purchase exemption. If the builder is using a time-and- 
material contract, the builder claims the wholesale purchase exemption by presenting its 
Colorado sales tax license to the manufacturer. The manufacturer must verify that the builder’s 
sales tax license has not expired and should retain a copy of the builder’s license in the event 
the Department requests verification that the sale was not subject to tax. 

 
Miscellaneous 

 
1 §39-26-721, C.R.S. You can view statutes on the Department’s web site at www.colorado.gov/revenue/tax > tax library 
> statutes. 
2 Department Rule 39-26-721. 
3 §39-26-721, C.R.S. 
4 Department Special Rule Sales 10 “Contractors” 
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This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are knowledgeable on 
state taxes issues. However, the Department does not make a specific determination here on any 
of the issues raised and the Department is not bound by this general information letter. 

 
The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This letter 
does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home-rule counties. 
You may wish to consult with local governments which administer their own sales or use taxes 
about the applicability of those taxes. Visit our web site at www.colorado.gov/revenue/tax for more 
information about state and local sales taxes. 

Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this redacted letter 
will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me know in writing within that 
60 day period whether you have any suggestions or concerns about this redacted letter. 

 
 

Sincerely, 

 
Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 
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