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GIL-12-014 

 
December 31, 2012 

xxxxxxxxxxxxxxxx 
ATTN:XXXXXXXXXXX 
xxxxxxxxxxxxxxxx 
xxxxxxxxxxxxxxxx 
Re: Full-Service Truck Wash and Supplies 

Dear XXXXXXXXXXX, 

 

You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ("Company") a request for 
guidance to determine the applicability of Colorado sales and use tax on truck washes 
and products. 

 
The Colorado Department of Revenue ("Department") issues general information letters 
and private letter rulings. A general information letter provides a general overview of the 
relevant tax issues and is not binding on the Department. A private letter ruling provides a 
specific determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not on the 
taxpayer, and requires payment of a fee. For more information about general information 
letters and private letter rulings, please see Department regulation 24-35-103.5 at 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library > Rulings. 

 
The Department initially treats your request as one of a general information letter. If you 
would like the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can 
resubmit a request and fee in compliance with regulation 24-35-103.5. It is important to 
remember that general information letters, such as this one, are general discussions of tax 
law and are not a determination of the tax consequence of any particular action or inaction. 

 
Issue 

 
1. Is a full-service truck wash subject to Colorado sales and use tax? 
2. Is Company subject to use tax on purchases of the following items used in the wash 

process? 
a) Soaps and cleaning agents 
b) Water, electricity and natural gas 
c) Salt for water softeners 
d) Wax and other protective products 
e) Equipment and other supplies 
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f) Freight for delivery of any of the above 
 

Background 
 
Company operates a full-service truck wash in Colorado. Company does not sell any 
personal property, other than wax and other protective coatings that may be applied during 
the wash process. 

 
Discussion 

 
The Department does not have a regulation or publication that specifically addresses your 
inquiry. The following is a general discussion of the tax issues surrounding your request. 

 
Colorado imposes sales and use tax on the sale of tangible personal property. §39-26-104 
and 202, C.R.S. In general, Colorado does not levy sales tax on services, except in certain 
circumstances. 

 
If a retailer provides both taxable tangible personal property and non-taxable services, the 
question arises whether some, all, or none of the price is taxable. This will generally turn on 
whether the "true object" of the transaction is the sale of a service or the sale or rental of 
tangible personal property. This determination can be complicated and is often reached by 
looking at a variety of factors. In a somewhat analogous situation, we have determined that 
when a retailer provides both a truck and an operator, the transaction is not considered a 
taxable lease of property.1 In cases such as this one, the Department tends to view the true 
object of the transaction as a non-taxable service if the operator controls the truck. 
However, if the retailer separately states the charge for the truck and operator, then the 
transaction is generally treated as a taxable rental of property and a non-taxable provision of 
a service. 

 
We assume by full-service you mean that Company's employees are using and running the 
equipment rather than the customers. If this is the case, then it suggests that the true object 
of this transaction is not the rental of the equipment, but the performance of the service of 
truck washing. If the retailer is providing a non-taxable service, then the retailer's purchase 
of the equipment will be subject to use tax. The retailer is also liable for use tax on 
products, such as soaps and wax, used by the retailer to provide the service. 

 
If a customer purchases wax and other protective coatings that are in their own packaging 
and intended to be applied by the customer and not the retailer, then the Department would 
probably view these purchases as a taxable sale of goods. If, however, those products are 
included in different levels of service (base level includes just a wash; mid-level includes 
base wash and protective coatings, top level includes base wash, protective coatings and 
wax), then sales tax would likely not apply but the retailer would be liable for use tax. Again, 
we do not reach any conclusion here on these issues. 

 
 

See, Department Regulation 39-26-102.23, which can be viewed at www.colorado.gov/revenue/tax > Tax 
Library > Regulations > Final Regulations > Sales Tax 
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Additionally, §39-26-102(21)(a), C.R.S exempts certain uses of electricity and certain gases. 
 

Sales and purchases of electricity, coal, gas, fuel oil, steam, coke or 
nuclear fuel, for use in processing, manufacturing, mining, refining, 
irrigation, construction, telegraph, telephone and radio communication, 
street and railroad transportation services, and all industrial uses, ... 
shall be deemed to be wholesale sales and shall be exempt from 
taxation under this part 1 [sales taxes]. 

 
The taxability of freight charges depends on a number of factors, such as whether the freight 
charges are separately stated, whether they are optional, and who controls the freight. For a 
more specific discussion of freight charges, we have included Department Publication FYI 
Sales 29, "Transportation Charges" for your convenience. 

 
Miscellaneous 

 
This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are 
knowledgeable on state taxes issues. However, the Department does not make a specific 
determination here on any of the issues raised and the Department is not bound by this 
general information letter. 

 
The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This 
letter does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home 
rule counties. You may wish to consult with local governments which administer their own 
sales or use taxes about the applicability of those taxes. Visit our web site at 
www.colorado.gov/revenue/tax for more information about state and local sales taxes. 

 
Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this 
redacted letter will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me 
know in writing within that 60 day period whether you have any suggestions or concerns 
about this redacted letter. 

 
 

Sincerely, 
 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 
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