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December 31, 2012 

xxxxxxxxxxxxxxxxxx 
ATTN:XXXXXXXXXXXXX 
xxxxxxxxxxxxxxxxxx 
xxxxxxxxxxxxxxxxxx 

 

Re: Tangible Personal Property Assembled in Colorado 

Dear XXXXXXXXXXXXX, 

You submitted on behalf of XXXXXXXXXXXXXXXX ("Company") a request for 
guidance to determine the applicability of Colorado sales and use tax on tangible 
personal property ("goods") shipped to and assembled in Colorado into other goods 
and then shipped out of the country. 

 
The Colorado Department of Revenue ("Department") issues general information letters 
and private letter rulings. A general information letter provides a general overview of the 
relevant tax issues and is not binding on the Department. A private letter ruling provides a 
specific determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not on the 
taxpayer, and requires payment of a fee. For more information about general information 
letters and private letter rulings, please see Department regulation 24-35-103.5 at 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library> Rulings. 

 
The Department initially treats your request as one of a general information letter. If you 
would like the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can 
resubmit a request and fee in compliance with regulation 24-35-103.5. It is important to 
remember that general information letters, such as this one, are general discussions of tax 
law and are not a determination of the tax consequence of any particular action or inaction. 

 
Issue 

 
Is the assembly of goods that are incorporated into a different good and shipped out of the 
country treated as wholesale sales or must Company pay tax on these goods? 

 
Background 

 
Company is a telecommunications company which purchases parts from various locations 
outside of Colorado and has them shipped to a third party contractor in Colorado. Once 
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these parts are assembled into another unit, they are exported out of the country for use in 
the telecommunications industry. The question at issue is whether Company is required to 
pay tax on parts purchased outside of Colorado that are then incorporated into other parts 
in Colorado before being exported out of the country, or are these parts treated as 
wholesale sales? 

Discussion 
 

Colorado generally exempts from sales and use tax tangible personal property purchased 
by a manufacturer who integrates the property into a finished manufactured or processed 
product and holds the same for resale. Specifically, sales and use tax do not apply to the: 

 
[The sale, purchase, storage, use, or consumption of] tangible personal 
property by a person engaged in the business of manufacturing or 
compounding for sale, profit, or use any article, substance, or commodity, 
which tangible personal property enters into the processing of or becomes an 
ingredient or component part of the product or service that is manufactured, 
compounded, or furnished,... 1 

 
This exemption applies regardless of whether the finished goods are sold inside or outside 
Colorado. 

 
However, once the goods are finished, sales tax applies to the sale of those finished goods 
when the goods are delivered to a buyer in Colorado. Sales of finished goods that are 
delivered to a buyer located outside Colorado for use outside of Colorado are not subject to 
sales tax.2 

 
It is unclear from your ruling request whether the assembly of goods by Company into 
another unit is considered a manufacturing or fabricating process. In Department 
Regulation (39-) 26-102.12, these are generally defined as follows: 

 
Manufacturing, producing, fabricating or processing is usually deemed to 
have occurred when tangible personal property is created, transformed or 
reduced to a different state, quality, form, property or thing. Transformation 
may occur by hand, machine, art, chemical action or natural means. 

 
Miscellaneous 

 
This letter represents the good faith opinion of Department staff who are knowledgeable of 
state taxes issues. However, the Department does not make a specific determination here 
on any of the issues raised and the Department is not bound by this general information 
letter. 

 
 

1 §§39-26-102(20) and 713(2)(e)(I), C.R.S. You can view this statute by going to the Department's website at 
www.colorado.gov/revenue/tax > Tax Library> Statutes. 
2 Department Regulation 39-26-704.2. You can view this regulation on the Department's web site at 
www.colorado.gov/revnue/tax > Tax Library> Rules and Regulations> Final Tax Regulations> Sales and Use Tax. 
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The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This 
letter does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home 
rule counties. You may wish to consult with local governments which administer their own 
sales or use taxes about the applicability of those taxes. Visit our web site at 
www.colorado.gov/revenue/tax for more information about state and local sales taxes. 

 
Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this 
redacted letter will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me 
know in writing within that 60 day period whether you have any suggestions or concerns 
about this redacted letter. 

 
 
 

Sincerely, 
 
 
 

Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue  
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