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XXXXXXXXXXXXXXX 
ATTN: XXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXXXXXX 

Re: Transportation Charges 

Dear XXXXXXXXXXX, 

You submitted on behalf of XXXXXXXXXX (“Company”) a request for guidance on the 
application of sales tax to transportation charges. 

The Department issues general information letters and private letter rulings. A general information 
letter provides a general overview of the relevant tax issues and is not binding on the Department. 
A private letter ruling provides a specific determination for a specific set of facts, is binding on the 
Department but not on the taxpayer, and requires payment of a fee. For more information about 
general information letters and private letter rulings, please see Department regulation 24-35-103.5 
at www.taxcolorado.org > Tax Library > Rulings. 

The Department initially treats your request as one of a general information letter. If you would like 
the Department to issue a private letter ruling on the issues you raise, you can resubmit a request 
and fee in compliance with regulation 24-35-103.5. It is important to remember that general 
information letters, such as this one, are general discussions of tax law and are not a determination 
of the tax consequence of any particular action or inaction. 

Background 

Company is a business-to-business reseller and does not manufacture or stock inventory at its 
business location in Colorado. It does not have its own transportation services or make arrangements 
for transportation services. In most instances, orders made by customers through Company are drop 
shipped directly from manufacturer to the customer. In limited instances, products are shipped to 
Company for hand-delivery to customers, although Company does not charge a fee for this service. 
Company does not offer its customers the option to choose alternative transportation methods. 
Company includes transportation charges as a separate line item on each invoice. Company asks 
whether these transportation charges are subject to sales tax. 

Discussion 

Colorado generally does not levy sales tax on the sale of services. Transportation of tangible 
personal property between a retailer and a purchaser is generally considered a service and, as such, 
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is presumptively not subject to sales tax. Special Regulation 18 (SR 18), “Transportation Charges.”1 
Transportation charges are not taxable if they are both (1) separable from the sales taxable personal 
property and (2) stated separately on a written invoice or contract. 

In order for a charge to be “separable” from the sales transaction, the transportation service must be 
provided after the taxable property is offered for sale and the seller must allow the purchaser to use 
either the seller’s transportation services or an alternative transportation service. See, SR 18(b). In 
the case of a “drop shipment,” where the seller contracts with a supplier to ship goods from supplier’s 
warehouse directly to customer, the Department applies the “separable” test to the charges of the 
supplier, which are then charged by the seller to the customer. In our view, this is no different than 
had Company charged for delivery directly from its place of business. Other states follow a similar 
approach, where transportation charges incurred in drop-shipment scenarios are not taxable if they 
are “separable” from the sales transaction. See, Massachusetts Sates and Use Tax Explanation 
21240. 

The charges must also be stated separately on a written invoice or contract. SR 18(c). Stating the 
charges as a separate line item on an invoice meets this requirement. However, stating the charges 
separately does not, by itself, make the transportation charges separable from the sales transaction. 
The charges must be actually separable from the transaction, as discussed above, for the sales tax 
exemption to apply. 

Company states that, in limited instances, orders are shipped from a manufacturer to the Company 
for later hand-delivery to the customer. Company does not charge a fee for this service. However, 
we assume that Company does pass on to the customer the charges incurred on the initial shipment 
from the manufacturer to the Company. These charges are best classified as freight-in charges, 
which are included in the sales tax calculation. See, SR 18(d). 

Miscellaneous 

This letter represents the good faith opinion of Department personnel who are knowledgeable on 
state taxes issues. However, the department does not make a specific determination here on any 
of the issues raised and the department is not bound by this general information letter. 

The Department administers state and state-administered local sales and use taxes. This letter 
does not address sales and use taxes administered by home-rule cities and home-rule counties. 
You may wish to consult with local governments which administer their own sales or use taxes 
about the applicability of those taxes. Visit our web site at www.revenue.state.co.us for more 
information about state and local sales taxes. 

Enclosed is a redacted version of this letter. Pursuant to statute and regulation, this redacted letter 
will be made public within 60 days of the date of this letter. Please let me know in writing within that 
60 day period whether you have any suggestions or concerns about this redacted letter. 

Sincerely, 

1 You can view this Regulation on the Department’s web site at www.colorado.gov/revenue/tax >Tax Library > Rules and 
Regulations > Final Tax Regulations > Sales and Use Tax > SR 18. 
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