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November 27, 2019 
 
XXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXX 
XXXXXXXXXXX 
 
Re: Vehicles Sold at Estate Sales 
 
Dear XXXXXXX, 
 
You submitted, on behalf of XXXXXXXX (“Company”), a request for a general information 
letter on the collection of sales tax on motor vehicles sales. 
 
The Colorado Department of Revenue (“Department”) issues general information letters 
and private letter rulings.  A general information letter provides a general overview of the 
relevant tax issues, but is not binding on the Department. A private letter ruling provides a 
specific determination for a specific set of facts, is binding on the Department but not on the 
taxpayer, and requires payment of a fee.  For more information about general information 
letters and private letter rulings, please see 1 CCR 201-1, Regulation 24-35-103.5. 

 

Issue 

We frame your question as follows: Is a company that facilitates the sale of property owned by its 

clients at sales conducted at its clients’ homes required to collect sales tax on motor vehicles 

sold? 

 
Background 

Company’s business activity consists primarily of selling the contents of clients’ homes. 
Company typically holds a three-day sale open to the general public. Company does not 
take ownership of any personal property during the sale, but sells items on behalf of their 
clients, collecting a commission on all items sold. Company collects sales tax on all items 
sold. Occasionally, a client will include a motor vehicle among the items for sale. 

Discussion 

Colorado law requires that a retailer of tangible personal property collect sales tax from the 
buyer.1 A retailer’s agent may be treated as jointly liable with the retailer for the collection 
and payment of sales tax if he or she operates under the retailer’s direction, obtains 
tangible personal property from the retailer to sell on the retailer’s behalf, or solicits 

                                                           
1 §§ 39-26-105, 106(2)(a), C.R.S. 
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business on behalf of the retailer.2  

However, an auctioneer is not required to collect sales tax on motor vehicles sold at an 
auction sale if the auctioneer is not a licensed auto dealer.3 An auction sale is a sale 
conducted by an auctioneer who solicits offers to purchase tangible personal property or 
services until the highest offer is made.4  

An auctioneer is generally not required to obtain an auto dealer’s license if the auctioneer is 
engaged in the business of offering to sell, or selling, used motor vehicles owned by 
persons other than the auctioneer at public auction only.5 Any auctioning of motor vehicles 
by an auctioneer must be incidental to the primary business of auctioning goods.6  

If Company is a licensed auto dealer or is required to obtain an auto dealer’s license, 
Company is required to collect sales tax on all sales of motor vehicles. If Company is not a 
licensed auto dealer and is not required to obtain an auto dealer’s license, Company is not 
required to collect sales tax on motor vehicles sold at auction sales as defined above, but is 
required to collect sales tax on any motor vehicle sold by methods other than an auction 
sale. 

Miscellaneous 

This letter represents the good-faith opinion of Department personnel who are 
knowledgeable on state taxes issues.  However, the Department does not make a specific 
determination here on any of the issues raised, and the Department is not bound by this 
general information letter. 
 
The Department administers state and state-administered local sales and use taxes.  This letter 
does not address sales and use taxes administered by self-collected home-rule cities. You may 
wish to consult with local governments which administer their own sales or use taxes about the 
applicability of those taxes.  Visit our web site at www.colorado.gov/tax for more information 
about state and local sales taxes. 
 
Sincerely, 
  
 
 
Office of Tax Policy Analysis 
Colorado Department of Revenue 
 

                                                           
2
 § 39-26-103(9)(e), C.R.S. 

3
 § 39-26-113(7)(a) and (b), C.R.S. 

4
 1 CCR 201-4, Regulation 39-26-102(1.3)(1)(a)(i);and § 39-26-102(1.3), C.R.S. 

5
 § 44-20-102(17) and (18)(f), C.R.S. 

6
 § 44-20-102(17), C.R.S. 


